Valle Salazar (Nafarroa)


Ochagavía
El valle de Salazar està a Navarra ( Nafarroa) dins dels Pirineus occidentals, on les muntanyes són més petites, endolcides i arrodonides. Com gairebé passa sempre, li deu el seu nom al riu que l’entravessa.

Hem fet estada a Ibilzieta, un minúscul poblet a peu de riu amb una església ben gran, que malgrat ser moderna, té un aire antic que li aporta una bellesa especial; No hi ha botigues, ni bars; El pa , fruita, verdures i carn arriba al poblet en furgonetes un cop a la setmana... però des de la finestra d’on dormim , a HUALDE ENEA , se sent el soroll de l’aigua del riu i per la nit s’hi veuen les estrelles.



Hualde Enea
església parroquial Ibilzieta
El mateix dia que hi arribem és el nostre aniversari de boda. Renovar l’aliança matrimonial en una eucaristia íntima, en una “domus pirinenca”... què més es pot demanar? ... tal com resava el salm responsorial : “ m’encanta la meva heretat”


La capital de la vall és Ezkaroz, però en realitat el poble més turístic i bulliciós és Ochagavía. Els rius Zatoia que ve de la serra d’Abodi i l’Anduña , que separa en dos la població i que neix als peus de l’Orhi, abracen el municipi i li aporten un toc de distinció. 

Ochagavía

Ochagavía
Ochagavía
A banda i banda dels ponts : les cases típiques de pedra amb teulades de fusta boniques i ben cuidades, els carrerons estrets i enfilats cap a la banda de la imponent església gòtica de sant Joan, els comerços i les terrasses i hostals típics de muntanya, on serveixen “migas”, espàrrecs, pebrots i xampinyons farcits, truites de bacallà i altres coses delicioses. ...Hem tingut la sort de presenciar una festa típica on els “aizkolaris” competeixen tallant troncs, al pur estil del nord.


A dalt d’una muntanya que hi ha sobre Ocahagavía es troba el bonic paratge i la bonica ermita de Ntra. Sra. de Muskilda, patrona de la vall. El lloc, a més a més de la calma i la pregària, ofereix espectaculars vistes: des de la petita vall de l’Anduña , les terres de Ezcaroz, Jaurrieta i Abaurrea, el tall rocós de la serra d’Abodi, fins els cims rocallosos del Pirineu occidental.
Muskilda 
Muskilda
Muskilda
Muskilda


Contemplant tot el que l’ull veu des de Muskilda , afegit a la bonança i a la llum del dia que és clara i diàfana, malgrat tenir el cor contret per tantes víctimes del terrorisme per les quals prego, no puc més que fer meu el salm “ és immens el teu amor”.

Glòria Vendrell Balaguer
Agost del 2017

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa