Valle del Roncal: Larra-Belagua


Venint d'orient ,el valle de Roncal (Erronkari) és la primera vall navarresa La recordava de fa molts anys, que solament de pas em van impressionar molt els seus boscos d'avets tan frondosos. La seva capital és Isaba i el seu formatge prou conegut arreu, però avui hem anat fins la capçalera de la vall, a Larra-Belagua. 

Larra-Belagua és una petita vall d'origen glaciar, al peu de la Paquiza Linzola i Txamantxoia. És típica i peculiar pel ser caràcter kàrstic que consisteix en grans extensions de roques gris-blavoses marcades per fortes acanaladures o per roques disgregades, dolines, forats... diuen que és una de les zones kàrstiques més extenses d'Europa (120 km d'extensió). Són molt rellevants les seves simes, per la seva profunditat i per la seva verticalitat. La més coneguda és la "pedra de san Martin" de 1340m de profunditat. 

La carretera s'enfila doncs per la vall per arribar al centre d'esquí nòrdic, fins al paisatge de kartz de Larra i a la "Piedra de san Martin", famosa pel “tributo de les tres vaques”que és una cerimònia que es fa el 13 de juliol considerada el tractat en vigor més antic d’Europa i que consisteix en l’entrega de tres vaques per part dels veïns del Bearn als veïns del Roncal. L’any 2011 el govern de Navarra el va considerar “ bé cultural immaterial” 

El nostre objectiu però no ha estat el karstz ( que comença des de la cota on estem fins la frontera de Bearn) sinó el senderisme, de manera que hem recorregut el sender de Zemeto que discorre per un balcó natural amb vistes precioses de l'entorn i de les aus rapinyaires que ens tenen embadalits tots aquests dies amb el seu vol. 

Ha hagut moltes estones de silenci en el camí, que he agraït profundament.













"Heu penetrat Senyor els meus secrets i em coneixeu"....salm  preciós de vespres al cap del dia

Glòria Vendrell i Balaguer
23 d'agost del 2017

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa