Cracòvia. Wieliczka. JMJ 2016



L'objectiu era arribar a Cracòvia a les Jornades Mundials de la Joventut amb el Papa Francesc, de manera que el país i  la ciutat de sant Joan Pau II ( iniciador d'aquestes jornades ), ens ha brindat una magnífica experiència turística , però sobretot espiritual.

Igual que a la resta de Polònia i a la veïna Txèquia, els joves pelegrins ho omplen tot a vessar. Cracòvia és la festa dels sentits i de la fe i un espectacle poder ser.hi ,veure-ho i gaudir-ho.

Hem contemplat el riu Vístula (Wisla)  des de diferents indrets, hem visitat el centre històric i el barri jueu , hem entrat a la sinagoga i hem cantat en hebreu " Shemà Israel", recordant tots els jueus massacrats als camps propers d'Auschwitz i Birkenau  que vam visitar fa dos dies,( pell de gallina). Ha estat una llàstima no tenir temps per visitar  la fàbrica d'Oskar Schindler , hagués estat també molt bé!

Una altra visita programada i gairebé obligada pel seu renom, han estat les mines de sal de Wieliczka. No es tracta d'unes mines solament, sinó d'un prodigi d'enginyeria a més de 300 m sota terra: passadissos, estàtues esculpides amb sal, capelles, una església grandíssima, un balneari per asmàtics, un cinema, restaurant, botigues, un llac subterrani ... es fa difícil d'imaginar com encabir tot això allà a baix, però hi és !.  És una de les mines de sal activa més antigues del món, anomenada per molts "la catedral subterrània de la sal" i patrimoni de la humanitat des del 1978.

Com que els patrons de la JMJ són sant Joan Pau II i santa Faustina Kowalska, també ens hem dirigit als seus santuaris. Ni el bullici ni el brogit han impedit l'oració silenciosa, la més profitosa, la que brolla del cor.

Caravanes de motxilers amb banderes, cants, pancartes, instruments musicals i festa, han omplert l'autopista que duu al camp de la Misericòrdia (Blònia) en un trajecte llarguíssim, que per a nosaltres ha estat de 26 km.

Un cop allà (alhora cansats i contents) una pau inefable ha omplert tots els forats i s'ha quedat amb nosaltres.











sinagoga Tempel
sinagoga Tempel
santuari de la misericòrdia Faustina K.
santuari de la misericòrdia Faustina K.
santuari de sant Joan Pau II
mines de sal
mines de sal
mines de sal






"Nadie es inferior y distante, nadie es insignificante, sino que todos somos predilectos e importantes"
( Papa Francesc als joves.Clausura de la JMJ Cracovia)

"Aneu a anunciar  el que heu vist i sentit: els cecs hi veuen, els coixos caminen, els leprosos queden purs, els sords hi senten, els morts ressusciten, els pobres reben l’anunci de la bona nova"
(Lluc 7,22)

La propera jornada: Panamà, el 2019!

Glòria Vendrell i Balaguer
agost del 2016

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa