Saint Beat




Saint Beat és un petit poble francès situat a l’ Haute Garonne, famós i conegut pels marbres i per les seves canteres, descobertes i explotades pels romans des del s. I aC.

A solament 5 minuts de la frontera espanyola és lloc de parada obligada. Cal pujar a la fortalesa i capella medieval del s. XII que s’enfila sobre el poble, i gaudir de la vista immillorable que ofereix. Allà dalt hi ha una estàtua de Maria que mira i esguarda atenta el poble : “la meva ànima s’ha enamorat de vos, em sosté la vostra ma” ( laudes del matí )

La Garona el divideix en dos, les antigues cases són a tocar del riu. El color de la pedra tot ho omple, tot sembla pintat en un quadre pel mateix pintor, tot està a joc amb els grisos petris, amb els blancs del marbre i amb els negres de les roques. Des de dalt de la fortalesa, mirant avall amb el poble als peus i amb el riu lliscant, hom te la impressió de ser-hi també dins del quadre.

Abans de la pujada al castell, a la banda esquerra i al costat del riu, hi trobem la bonica església romànica de saint Beat, amb els absis i absidioles dels colors esmentats.

L’ecomuseu Moulin des Arts, és un museu centrat en el patrimoni local i en artesania antiga. A cop d’ull un ja s’adona de que ens trobem en un poble-museu perquè tot és ple d’escultures, de tallers escultòrics a l’aire lliure i de cartells anunciadors que en parlen. 

De tota manera, sigui perquè el dia és gris i fred com el marbre o sigui perquè hem ensopegat un mal dia, la veritat és que he tingut la sensació d’arribar a un poble sense gaire vida, bell sí, però amb una bellesa rígida i estereotipada... sort en tenen del riu Garona que hi passa pel mig gargotejant i remorejant sense complexes !





Glòria Vendrell i Balaguer
juliol del 2016

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa