El lleure




He buscat a la wikipèdia les definicions pertinents de lleure i de la seva traducció al castellà " ocio " y he trobat el següent:

El lleure és aquell temps dedicat a les pròpies aficions. Per definició, es distingeix del simple temps lliure en què es realitza alguna activitat que permet el creixement personal, incloent en aquest creixement la relació amb altres persones. L'activitat de lleure és escollida lliurement, és modificable amb el pas del temps, té una repercussió més enllà de simplement passar l'estona i aporta algun guany simbòlic al que la practica. Com a exemples tindriem practicar algun esport fer músicaper plaer, participar en l'educació no formal en iniciatives existents o crear-ne de noves. Segons es diu en els àmbits educatius, el lleure més sa és el que implica les anomenades 3D: diversió, descans i desenvolupament personal

Se llama ocio al tiempo libre que se dedica a actividades que no son ni trabajo ni tareas domésticas esenciales, y pueden ser recreativas. Es un tiempo recreativo que se usa a discreción. Es diferente al tiempo dedicado a actividades obligatorias como son comer, dormir, hacer tareas de cierta necesidad, etc. El ocio es como una actividad realizada para descansar del trabajo. Debe tener, como toda actividad, un sentido y una identidad, ya que si no tiene sentido es aburrido.
Según el sociólogo francés Jofre Dumazedier  «El ocio es un conjunto de ocupaciones a las que el individuo puede entregarse de manera completamente voluntaria tras haberse liberado de sus obligaciones profesionales, familiares, y sociales, para descansar, para divertirse, para desarrollar su información o su formación desinteresada, o para participar voluntariamente en la vida social de su comunidad». La distinción entre las actividades de ocio y las obligatorias no es estricta y depende de cada persona; así estudiar, cocinar, o hacer música, puede ser ocio para unos y trabajo para otros, pues estas últimas pueden hacerse por placer además de por su utilidad a largo plazo, y por su eventual ganancia económica. Al ocio se lo puede emplear en actividades motivadoras y productivas.

Vist això, el que sembla   és que la vida que tenim quan no dormim, queda dividida entre el temps " obligat" i el temps " no obligat", dins del qual hi cabria " el lleure", que pel que es diu , es tractaria d'un temps amb sentit.... doncs jo que precisament sóc monitora de lleure, tot i que sembli una incongruència,  no hi acabo d'estar d'acord. 

L'educació en el lleure ha sorgit en la nostra societat ,entre cometes " avançada" ,que a conseqüència de tants "avenços", no sap on col·locar els seus nens i joves. Tenim una mena de mania persecutòria de organitzar-ho tot, el treball, la casa, els caps de setmana, les vacances, la família ... fins l'extrem de voler organitzar com ha de ser el temps de lleure dels nostres nens i joves, caient en una brutal contradicció .

Siguem honestos i diem que necessitem espais i persones que tinguin cura el millor possible, està clar! dels nostres fills i filles, mentre nosaltres no tenim temps per fer-ho. Aquesta és la pura veritat i no passa res, perquè cadascú i cada moment te el que te i fa el que pot, però  tenir-ho present ens ajuda a entendre millor les coses i a llençar de tant en tant un cable a la nostra generació, fins els nassos, de tenir-ho tot mesurat, estudiat, controlat i pagat. No oblidem que per essència, el lleure no hauria de tenir preu.

La meva tesi és la següent : tot el que diu la wikipèdia del lleure i de l'oci hauria de servir per a tota la vida sencera, sense necessitat de fragmentar-la. Tot temps ha de tenir sentit pel que és, cada temps serveix per a coses distintes, però és ple de sentit. 
Reivindico el dret a avorrir-se i a no fer res ( especialment en els nens) si es pot, perquè també ho necessitem, igual que necessitem dormir per poder llevar-nos després.
Reivindico el dret a gaudir del que fem, del lloc on treballem, de la gent que ens envolta, del temps remunerat i del que no és.
Reivindico canviar el nom de la meva feina  ( que m'agrada  molt) : ningú pot ser monitor de lleure, perquè si el lleure necessita monitor és que deixa de ser-ho. Per altra banda , he d'excusar-me perquè em costa trobar-li un nom adequat... 

Finalment, a mena de resum defenso que no solament estem " obligats " al treball remunerat,eh!, que tanta gent que cuida fills , néts, avis, gent treballant desinteressadament per diferents causes, tampoc pot desdir-se i deixar de fer-ho!... tothom  té responsabilitats en la vida, assumides o trobades,  cobri o no !... el que vull dir tota l'estona és  que el lleure no és un temps després del treball i de l'escola,que acaba comportant-se  de la mateixa manera, sinó el que és el temps que  volem de veritat . I aquest temps de veritat no hauria d'estar forçosament renyit ni amb el nostre treball  remunerat, ni amb cap altre. Tot temps nostre és temps de lleure. El que cal és aprendre a fer-lo nostre.

Glòria Vendrell i Balaguer
juny 2012







Comentaris

  1. A mi en el temps de lleure m'agrada llegir, passejar i a vegades estudiar. Em relaxen molt les tres coses i crec que aporten valors i coneixements.

    Salutacions,
    Gili

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa