Totes les coses valuoses estan protegides pel dolor



DEL LLIBRE " EL CEREBRO DEL REY " DE NOLASC ACARÍN:
" Gracias al dolor huimos de los agentes que pueden agredirnos, si no lo sintiéramos, al contacto con las llamas, moriríamos abrasados por el fuego. Sin dolor no nos importaría morir.
La experiencia mental del dolor, puede ser el sufrimiento"

A la llum de la cita d'aquest llibre, em venen al cap algunes consideracions que crec que són molt importants:
M'adono que totes les coses valuoses estan protegides pel dolor. Les coses valuoses són a la vegada fràgils i necessiten de la nostra dedicació i atenció. Totes les parts del nostre cos, com més importants són, són també, més fràgils i més susceptibles de dolor. Les parts contingents del nostre cos, com les ungles i els cabells, són les úniques que no tenen terminacions nervioses capaces de produir dolor.
No pas per casualitat, neixem amb dolor i morim amb dolor. No sé com serà el dolor de morir,però sí sé com és el de néixer. He tingut la "sort" de tenir els fills amb dolor, i he de dir, que certament ha sigut el dolor, qui ha conduit el part, qui m'ha ensenyat què i com, havia de fer en cada moment.
Així doncs, si el propi cos material ens parla d'aquesta manera, intueixo que ha d'haver també, una molt estreta relació entre el dolor-sofriment i les coses que valen la pena, de debò.
Potser és que el sofriment és un senyal d'alerta que ens ajuda a despertar, per saber per on van els trets, per buscar les coses valuoses, per orientar la vida cap on cal. El sofriment ens obliga a buscar solucions, a desvetllar-nos de la letargia de l'indiferentisme. És un senyal en el camí de la Vida, que ens obliga a protegir-la de tot mal.
Quan el sofriment pren cos i abraça l'ànima, és que alguna cosa molt gran hi està en joc.
El sofriment, doncs, te dues lectures possibles. Jo em quedo amb la segona.
1.- El dolor no té sentit. És absurd, és una desgràcia i la única cosa que podem fer per ell, és mitigar-lo
2.- el dolor té sentit. No és absurd.
Les dues lectures tenen una cosa en comú : la necessitar de mitigar el dolor.El que les diferencia és, que la segona lectura, obre els ulls a una realitat que va més enllà del sofriment. Veu el dolor, com un misteri que embolcalla la vida des de dins mateix. Cada cop que aflora, ens avisa de que encara som vius i que cal lluitar per viure. No oblidem que solament els morts no pateixen.

Glòria Vendrell i Balaguer

Comentaris

  1. "Quan el sofriment pren cos i abraça l'ànima, és que alguna cosa molt gran hi està en joc"
    Podries escriure un dia un text enfocat en... 'Perquè patim o tenim por innecessàriament? D'on venen les pors que en diem absurdes?'
    Últim punt: la última frase ha d'estar redactada així, si no m'equivoco: 'No oblidem que no solament els morts pateixen'. De totes maneres, els morts pateixen? Si ja ho estan...potser és que no entenc la frase.

    ResponElimina
  2. no no, el que vull dir és que mentre hi ha vida hi ha dolor per defensar la vida. Quan un mor definitivament, també mor el dolor.... millor així?

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa